SWOT – Tervezz hatékonyan, és egyszerűen

A stratégiai tervezés fontos eleme mind magánéletünknek, mind pedig vállalati környezetünknek. Ha új kihívások kapujában találjuk magunkat fontos elemezni az aktuális helyzetet, hogy megalapozottan tudjunk dönteni. A SWOT analízis egy olyan “mankó”, amely a stratégialiag fontos döntések előkészítésében lehet óriási segítség.

A SWOT egy betűszó, amely a következőket foglalja magában: Strength – erősségek, Weaknesses – gyengeségek, Opportunities – lehetőségek, Threats – veszélyek. Az erősségek illetve gyengeségek dimenziók az egyénre vagy adott esetben a vállalatra vonatkoznak, míg a lehetőségek és veszélyek dimenziók a környezeti tényezőket veszik figyelembe. Az analízis során először a belső tényezőkön érdemes végigmenni, majd ezek után a külsőkön.

A belső erősségek / gyengeségek közé lehet sorolni egyéni szinten a személyiségvonásokat, a képességeket, szaktudást, tulajdonságokat, míg vállalati szinten lokációt, terméket, felszereltséget, a munkavállalók szaktudását, pénzügyi és humán erőforrásokat, a szolgáltatás minőségét.

A külső lehetőségek / veszélyek pedig egyének és vállalatok esetében is a gazdasági, politikai helyzetet, szociális hálót, piaci lehetőségeket és trendeket, versenytársakat, technológiai feltételeket jelentik.

SWOT analízis sablon

A folyamat következő lépése, a módszer egyik legnagyobb erőssége, a TOWS mátrix. A TOWS mátrix lényege az, hogy a rendszerezett tényezőket egy új, összetettebb aspektusból vizsgálja. Lehetővé teszi ezáltal, hogy észrevegyünk olyan összefüggéseket, rámutassunk olyan kapcsolatokra, amiket eddig nem vettünk észre.

Az analízist érdemes csapatban végigcsinálni. Az, hogy ki vegyen részt, függ a kapuban lévő kihívástól is. Mindenképp fontos bevonni azokat, akiket a tervezés és döntés végeredménye személyesen is érint. Ez vállalatoknál általában a managementet jelenti, míg magánjellegű kihívások esetében a közvetlen hozzátartozókat, esetleg baráti kört. Vállalatok esetében azt is érdemes megfontolni, hogy külső szemlélő bevonása rengeteg hozzáadott értékkel bírhat egy ilyen folyamatban. Egy független tanácsadó, aki iparágspecifikus, piaci vagy adott esetben szervezetfejlesztési ismeretekkel rendelkezik, fontos szempontokat képes behozni az analízis során.

A módszer erőssége tehát egyszerűségében rejlik. Rendszerezi a már meglévő tudásunkat, majd újraformálja, ezáltal lehetővé teszi a különböző fontos összefüggések felismerését. Ha tisztábban látjuk a meghatározó tényezőket, látjuk a kapcsolatokat közöttük, az nagyban megkönnyíti a kihívásokkal kapcsolatos döntéseinket. 

Itt olvashatsz többet a témáról: 

  • Parsons, N. (2018). What is a SWOT Analysis and how to do it right?
  • Shewan, D. (2019). How to Do a SWOT Analysis for Your Small Business?
  • Dyson, R., G. (2004). Strategic development and SWOT analysis at the University of Warwick.
  • Pickton, D., W., Wright, S. (1998). What’s SWOT in strategic analysis?

Mennyire volt hasznos számodra ez a cikk?

Értékelések átlaga: 5 / 5. Értékelések száma: 1

Még nem értékelték! Légy te az első!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.