Ismerjük fel a (bennünk rejlő?) Talent-et!

Sikeres működéshez a vállalatok egyik fő célja, hogy kulcs embereiket a kulcs pozíciókba csatornázzák be. Aki belátható időn belül képes lenne megállni a helyét az előbb említett kulcs pozíciók egyikében, Talent-nek nevezzük. A kérdés egyértelmű: kiből lehet talent és milyen úton juthat olyan pozícióba, ahol tehetségét kibontatkoztathatja?

Egyéni jellemzők, képesség

Erős szociális, és interperszonális készségek. Ez egyike azon egyéni jellemzőknek, képességeknek, amikkel egy Talent rendelkezik. Fontos, hogy képes legyen együtt dolgozni másokkal, hogy tehetségét csapatban is kamatoztatni tudja. Jelentős szerepe van emellett annak is, hogy milyen kapcsolati hálót képes kiépíteni. Mind vezetőivel, mind társaival, mind pedig beosztottjaival meg kell, hogy találja a közös hangot. Így lehetővé válik céljainak elérése, képes saját és a körülötte dolgozók hatékonyságát növelni.

Ötletekre, tapasztalatokra való nyitottság. Egy Talent rengeteg ötlettel rendelkezik, ugyanakkor nyitott a mások által képviselt ötletekre, véleményekre is. Képes a legtöbb tanulási, és munka szituációban fejlődési szemlélettel gondolkodni, azaz a kudarcokat természetesnek, tanulási lehetőségeknek tartja, mások sikerei inspirálják, visszajelzésekre, új tapasztalatokra éhesek. A fejlődési szemléletről részletesebben itt olvashatsz. Nem gondolják továbbá, hogy csak az ő igazságuk létezik, sőt azt sem feltétlenül, hogy csak egyetlen igazság létezik, így nem ragadnak bele saját meggyőződéseikbe, hanem képesek perspektívát váltani, és több oldalról szemlélni adott problémakört.

Változáskezelés. Napjainkban a munkahelyeken rengeteg változás történik akár napról-napra is. Ebben a környezetben csak úgy lehet valaki sikeres, és egy Talent esetében is az az elvárás, hogy minimum jól kezelje a változást, adott esetben még lehetőségnek is tekintse. A változás mindig magában hordozza valami jobbnak az ígéretét. Egy Talent-nek ezt az ígéretet kell valósággá alakítani.

Stratégiai gondolkodás. Egy Talent átlátja a komplex, összetett projekteket, problémákat. Képes arra, hogy hatékonyan végezze a munkáját ilyen helyzetekben is, illetve javasolni tud bonyolult helyzetekre is megoldásokat, ötleteket. Intelligenciáját képes a csapat, és a vállalat érdekeit figyelembe véve előnyösen kihasználni a mindennapokban.

Motiváció, tanulás, teljesítmény

Ambíció. Egy Talent tisztában van azzal, hogy ha sikeres szeretne lenni, akkor időt és energiát kell fordítania szakmai előrehaladására. Nemcsak hajlandó, hanem szeretne is extra erőfeszítéseket, kemény munkát tenni saját sikerei eléréséhez. Energikus, és hatalmas tettvággyal rendelkezik. Áldozatokat képes hozni azért, hogy megvalósítsa rövid illetve hosszú távra kitűzött céljait. 

Elégedettség és elkötelezettség. A hatékonyság és a jó teljesítmény akkor lesz igazán kimagasló, ha a munkakörrel való elégedettség, illetve a szervezettel való elköteleződés is kapcsolódik hozzá. Ez egy Talent esetében fokozottan igaz. Nagyon fontos a vállalat és a Talent szempontjából is, hogy az a munkakör, amiben dolgozik megfeleljen a képességeinek, tudja kamatoztatni benne a tehetségét. Ha ez teljesül, azzal a szervezet iránti elkötelezettsége is növekedhet. Ezt befolyásolja továbbá az is, hogy mennyire illik a Talent adott csapathoz, szervezeti kultúrához, normarendszerhez. Ha egy munkavállaló elkötelezett a vállalat mellett, az jelentősen növeli a teljesítményét, és a szervezettel kapcsolatos motivációit is pozitív irányba befolyásolja.

Tanulási agilitás. Hatalmas versenyelőnyt jelent munkavállalóként a kollegákkal szemben, ha képesek vagyunk saját tanulásunkat koordninálni. Egy Talent számára is elengedhetetlen az, hogy fontosnak tartsa saját tanulását, hajlandó legyen időt és energiát szánni rá. Hogy úgy menjen bele minden szituációba, hogy abból tanulni szeretne, minden tapasztalatából le tudja vonni a megfelelő tanulási következtetéseket. Megtalálja azt a stílust, amiben a leghatékonyabbnak gondolja saját tanulását. Ilyen gyorsan változó ipari és munkaerőpiaci helyzetben a tanulás az egyik, ami mégis állandónak mondható.

Teljesítmény. Akkor mondható valaki igazán Talent-nek, hogy az egyéb jellemzőkhöz kimagasló teljesítmény is párosul. Ennek időben állandónak kell lennie, illetve jól láthatónak mind a vezető, mind pedig a csapat többi tagja felé. Időnként a magas szintű kockázatvállalás is belefér egy Talent esetében, ugyanis a complex gondolkodásának, és sok ötletének köszönhetően várhatóan kevesebb eséllyel vall kudarcot, mint egy átlagos munkavállaló.

Vezetői és Technikai készségek

Vezetői készségek. Bizalmat építeni, inspirálni másokat, csapatokat fejlődéshez segíteni, bátorítani mind-mind olyan vezetői készségek, amelyek előnyösek egy Talent esetében, de nem elengedhetetlenek a Talentek kiválasztásakor. Ezek ugyanis azok a dimenziók, amelyek különböző tréningek, coaching, illetve egyéb intervenciók során a leginkább fejleszthetőek. Ahhoz, hogy ezen készségekben fejlődni tudjon egy Talent, a korábban már többször is említett nyitottságra, és tanulási hajlandóságra, kíváncsiságra van szüksége.

Technikai készségek. Ide tartoznak a munkavégzéshez szükséges konkrét szakmai ismeretek, illetve üzleti tudás. Egy Talent esetében leginkább a teljesítményben látszanak meg ezek a tényezők, illetve az, hogy mennyire van hozzá érzéke, képessége. Ezen dimenziók is könnyedén fejleszthetőek leginkább munka közben, főleg abban az esetben, ha a Talent az adott kulcs pozícióba bekerüléskor egy mentort is kap maga mellé, aki szakmailag átsegíti az első nehézségeken.

Nézzünk körül magunkban vagy éppen magunk körül, hogy ki lehet az, aki ezen kritériumok mentén Talent-nek nevezhető! Ha Talent-nek érezzük magunkat, érdemes tudatosan cselekednünk, fejlődésünket saját kezünkbe vennünk, és kihasználni az előttünk adódó lehetőségeket. Ha pedig azt gondoljuk, hogy kollégánk, barátunk, ismerősünk egy igazi Talent, akkor pedig segítsük őt abban, hogy látható legyen, hogy el tudjon jutni olyan pozícióba, ahol tehetségét ki tudja bontakoztatni. Ez ránk is, és munkahelyünkre, vállalatunkra is pozitív hatással lesz.

Itt olvashatsz bővebben a témáról:

  • A. Church (2014,) – What Do We Know About Developing Leadership Potential? The Role of OD in Strategic Talent Management
  • Church, Rotolo (2013) – How Are the Top Companies Assessing Their High-Potentials and Senior executives? A Talent Management Benchmark Study
  • Church, Silzer (2009) – The Pearls and Perils of Identifying Potential

Mennyire volt hasznos számodra ez a cikk?

Értékelések átlaga: 5 / 5. Értékelések száma: 2

Még nem értékelték! Légy te az első!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.