Flow, a tökéletes élmény – Hogyan éljük át gyakrabban?

A Flow élményről sokat lehet hallani manapság: az élmény, amely során eltűnik tér és idő, csak a cselekvés számít. A munkánknak, a hobbinknak igazán akkor van pozitív hatása az életünkre ha minél több flow időszakot tartalmaznak. A kérdés az, hogy vajon miből áll pontosan, és hogyan lehet tenni azért, hogy minél gyakrabban részünk legyen a flow élményben.

Flow élmény

A flow élmény vagy más néven optimális élmény Csíkszentmihályi Mihály nevéhez fűződik. Egy olyan szubjektív állapotot jelent, amelyben teljes kapacitásunkat kihasználva funkcionálunk, figyelmünket csak az adott cselekvésre fordítjuk, és a cselekvés önmagában az élvezeti faktor. Flow állapotban az itt és most, ami számít, mert egy olyan cselekvést végzünk, amelyben a képességeink és a feladat kihívása passzolnak egymáshoz, ezáltal lehetővé téve a sikeres teljesítményt. Először sportolóknál, oktatásban, és művészeknél kutatták a flow jelenlétét, és a teljesítményhez való viszonyát. Később azonban világossá vált, hogy fontos szerepet játszik a szubjektív jóllét, vagyis a boldogság megélésében is. Azok az emberek ugyanis, akik többször, akár életük több területén is képesek flow élményt átélni, boldogabbnak érzik magukat, és elégedettebbek az életükkel. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mik a flow élmény feltételei?

  • Kihívás – Képesség egyensúly: ahogy már korábban is említettem, a flow élmény egyik alappillére az, hogy pont annyira legyen kihívás a feladat, hogy a jelenleg rendelkezésre álló képességeinkkel sikeresen meg tudjuk oldani. Ez azt jelenti, hogy ha túl alacsony a feladat kihívás szintje, a képességeinket csak épphogy használjuk és így is könnyen meg tudjuk oldani, az rövid távon gyors sikerhez, hosszú távon pedig unalomhoz vezet. Ezzel ellentétben, ha túl nagy a kihívás, a képességeink nem is biztos, hogy elegek a feladat megoldásához, valószínűbb, hogy nem fogjuk tudni megoldani, akkor stresszt vagy szorongást élhetünk át. A flow élmény a két szélsőséges állapot között helyezkedik el, amiben a kihívás és a képességek között egyensúly van.
  • Célok tisztasága: flow élmény során pontosan tudjuk azt, hogy adott feladat esetében mi a cél. Ez segít nekünk abban, hogy tudjuk milyen cselekvéseket szükséges tenni, ezáltal “el is merülhetünk” bennük. A pozitív visszajelzés a folyamat végén a legtöbb esetben az, ha az elején kitűzött célt sikerül elérni.
  • Énhatárok elmosódása: olyan magas flow során a bevonódás, hogy sok esetben élmény szintjén elmosódik az, hogy meddig tart az énünk, és honnan kezdődik a feladat. Magas a figyelem, és a koncentráció, így nem marad kapacitásunk az egónkkal foglalkozni, a cselekedeteink között sokkal több az intuitív alapokon nyugvó, mint flow állapoton kívül.
  • Idő elmosódása: flow esetében az itt és moston van a teljes fókuszunk, ezért szinte minden esetben torzul az időérzékelésünk. Tapasztalhatunk lassulást vagy éppen gyorsulást az időben körülöttünk, de az is lehet, hogy teljesen irrelevánssá válik számunkra ez a faktor.
  • Személyes élmény: a mély bevonódásnak köszönhetően sok esetben személyes kiteljesedést, a felfedezés örömét, és kötődést élhetünk át. Ezek mind olyan magas szintű érzelmek, amelyek képesek hatni az életünkre széles körben.

Ha tehát van egy feladat, ami egyensúlyban van a képességeinkkel, jól megfogható a célja, ami segít minket abban, hogy sikeresen végezzük el, akkor van rá esélyünk, hogy flow állapotba tudunk kerülni az elvégzése során. Létrejöhet bennünk ez a személyes kiteljesedés az idő és az énhatárok elmosódásával. Azonban önmagában a feladat jellemzői nem minden esetben elegendőek a flow-hoz. Mi is tudunk tenni azért, hogy átélhessük ezt az élményt.

  • Fókusz a testre: a testi folyamatainkat gyakran figyelmen kívül hagyjuk. A fizikai képességek tudatosítása és megértése, növelheti az általános bizalmi szintünket, ezzel egyidőben pedig segíti az énhatárok elmosódását. Ezen folyamatok növelik a flow élmény kialakulásának esélyét.
  • Fókusz az elmére: manapság sokszor vagyunk olyan helyzetben, hogy rengeteg inger ér minket egyszerre. Ilyenkor nem tudunk egy adott feladatra fókuszálni, túl sok a zaj. Fontos ezeket a helyzeteket felismernünk, és visszavennünk a kontrollt annak érdekében, hogy a fókuszunk iránya tudatos döntésünk legyen. Különböző technikák segíthetnek bennünket abban, hogy lecsendesedjenek a külső zajok, és képesek legyünk figyelmünket arra fókuszálni, amire szeretnénk. Mind a meditáció, mind pedig a mindfullness során tudományosan bizonyítottan közelebb kerülünk önmagunkhoz. A fontos azonban az, hogy mindannyian megtaláljuk a hozzánk illő technikát, ami segíthet minket abban, hogy a figyelmünket fókuszáljuk, lehet ilyen akár a zenehallgatás és a csend is. Ha képesek vagyunk adott feladat kapcsán teljes bevonódásra, az jó eséllyel vezet minket a flow élményébe.
  • Memóriánk segítsége: a memóriánknak fontos szerepe lehet a flow-hoz vezető úton. Elő tudjuk hívni az emlékezetünkből a célt, amit megfogalmaztunk a feladat kapcsán, illetve a pozitív érzelmeket, amik hozzá kapcsolódnak. Gondolhatunk továbbá korábbi sikereinkre, illetve korábbi alkalmakra, amikor flow élményben volt részünk. Ezen emlékek felelevenítése segíthet minket visszakerülni abba az érzelmi állapotba, ami korábbi flow élményeinkkel kapcsolatos, illetve adott előttünk álló feladathoz köthető. Így képesek lehetünk érzelmi szinten is megalapozni a flow állapotot.
  • Fókusz a gondolatokra: sokan jártunk már úgy, hogy annyira elmerültünk a goltolatainkban, hogy az idő csak úgy eltelt körülöttünk. Különböző filozófiai és pszichológiai kutatások is kimutatták, hogy a gondolkodás önmagában is lehet élvezeti faktor anélkül, hogy bármilyen külső eredménye lenne. Gondolatainkra fókuszálva elkerülhetjük a zavaró tényezőket, így képesek lehetünk adott feladat esetében is olyan szintű bevonódásra, ami flow élményhez vezet.

Érdemes kezdetben naplót vezetnünk arról, hogy mikor és milyen tevékenységek során tapasztalunk flow élményt a mindennapjaink során. Ez segíthet abban, hogy felismerjük, priorizálni tudjuk, és ezáltal gyakrabban átélhessük a flow-t, ez pedig hosszú távon a boldogság szintünk növekedéséhez vezethet. Arról pedig, hogy életünk tudatos tervezésében milyen szerepet játszik a flow élmény, ebben a cikkünkben olvashatsz.

Mennyire volt hasznos számodra ez a cikk?

Értékelések átlaga: 4.8 / 5. Értékelések száma: 4

Még nem értékelték! Légy te az első!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.