Boldogságunk tudományos titka és fenntarthatósága

A pozitív pszichológiával kapcsolatban rengeteg tévhit kering a köztudatban. A nevéből, és abból, hogy merőben elrugaszkodik a pszichológia korábbi, probléma fókuszú irányzataitól, sokak arra következtetnek, hogy csak a pozitív érzelmekről, pozitív/optimista világképről szól, mindenféle negatív érzelem, és életesemény tagadásával. Azonban a pozitív pszichológia jóval több annál a mondatnál, hogy „gondolkozz pozitívan és a jó dolgok megtörténnek majd Veled”.

A pozitív pszichológia a már meglévő jól működő folyamatok, tulajdonságok képességek fontosságát és fejlesztését helyezi középpontba, ezekhez ad kutatási hátteret. Az alkalmazott területe pedig módszereket is képes nyújtani ahhoz, hogy kialakuljon, és hosszú távon fent tudjon maradni ez a szemléletmód, értékrend. Szervezeti szinten is fontos lehet, mert növelni tudja az elégedettség, a motiváció szintjét, valamint a teljesítményre is pozitív hatással tud lenni.

A jól-lét modell (PERMA modell)

Egyik legfontosabb elméleti alap a pozitív pszichológián belül Martin Seligman jól-lét modellje (PERMA modell). Eszerint az öröm állapot -más néven boldogság – komponensekből áll, melyek a következők: pozitív érzelmek (boldogság, élettel való elégedettség – Positive emotions), elmélyülés (Engagement), pozitív kapcsolatok (Relationships), értelem (Meaning), teljesítmény (Accomplishments). Ezek a komponensek egymástól elkülöníthetően és együtt is képesek magas jól-lét szintet biztosítani.

Pozitív érzelmek

A pozitív érzelmek és a boldogság kapcsolata talán mind az 5 közül a legegyértelműbb. Azonban ez többet jelent annál, hogy mosolygunk. A képesség, hogy optimistán, konstruktívan álljunk az múltunkat, jelenünket, jövőnket  érintő kérdésekhez, cseppet sem triviális. A pozitív látásmód magasabb szintre képes emelni kapcsolatainkat, inspirálni tud másokat, és segíti a munka hatékonyságát, a kreativitást. Ez a perspektíva segít minket abba, hogy élvezzük a napi feladatainkat, és kihívásainkat lehetőségként éljük meg. 

Elmélyülés

Boldogságunk szintje függ attól, hogy jelen van-e életünkben a flow élmény, vannak-e napjaink során olyan tevékenységek, amelyek során elmélyülhetünk. Ezen tevékenységek során képesek lehetünk fókuszálni, nyugodtnak maradni, és a tevékenységet csak saját magáért és a vele járó kihívásért csinálni. Mindezek során az idő elmosódik, képességeinket pedig pont ideális mértékben tudjuk kihasználni. A flow élményről részletesen ebben a cikkünkben olvashatsz.

Pozitív kapcsolatok

Abban, hogy életünket jelentőségteljesnek éljük meg, kritikus szerepet játszanak a pozitív kapcsolatok. A nyugati, individualista társadalmakban hajlamosak vagyunk ezt a tényezőt háttérbe szorítani, figyelmen kívül hagyni. Tény, hogy az egyéni célok, egyéni fejlődés jelentős szerepet játszik boldogságunk fenntartásában, ennek ellenére azonban a legtöbb pszichológiai kutatás azt az eredményt kapta, hogy a hosszantartó jól-lét szint elérésének, és fenntartásának legfontosabb tényezője a kapcsolatrendszerünk. Biológiai, és mentális szükségletünk az, hogy jelen legyenek életünkben olyan kapcsolatok, amelyek képesek biztosítani a szeretetet, intimitást, támogatást, erős érzelmi és fizikai kötődést, interakciót. A csoporthoz tartozásnak köszönhetően biztonságban, és értékesnek érezzük magunkat már évezredek óta.

Értelem

Életünk egyik fontos célja választ találni a következő kérdésre: “miért élünk?”. Ahány ember, annyi féle válasz létezik erre a kérdésre. A vallás, a családalapítás, másokon segítés, munka, pénzkeresés mind mind lehetnek olyan területek, amelyekben megtalálhatjuk a válaszunkat. A kulcs az, hogy a saját válaszunkat találjuk meg. Ne azt, amit mások elvárnak tőlünk, hanem azt, ami a saját személyiségünkhöz illik, ami ténylegesen a boldogságunk kovácsa lehet. 

Teljesítmény

Boldogságunk, jól-létünk utolsó, de ugyanolyan fontos összetevője a teljesítmény. Ha célokat állítunk, a célok eléréséhez pedig erőfeszítést teszünk, munkát és időt fektetünk bele, akkor jó teljesítményünk elégedettséggel tölt el bennünket. Napi tevékenységeinket érdemes kisebb célokra lebontani, hogy a folyamatos sikerélmény motiváltan tartson minket, képesek legyünk boldogságunkat fenntartani.

A PERMA modell gyakorlati alkalmazása

A pozitív pszichoterápia egy olyan módszertan, amely a jól-lét (PERMA) modell komponenseit kívánja növelni, illetve segíteni ezen élmények átélését, tudatosítását. Kutatások során bizonyított, hogy depresszív hajlamú, illetve enyhén depressziós embereket vissza tud hozni az átlagos tartományba, tünetmentessé tud tenni. A mentálisan egészségesnek mondható embereket pedig fejlődésükben, illetve szemléletváltásukban tud segíteni. Az alábbiakban olyan feladatokról lesz szó, amelyek segítik a PERMA modell adott komponensének tudatosítását, szintjének növekedését.

Milyen helyzetben éreztük azt, hogy elmélyültünk, értelme van annak, amit csinálunk, megszűnik körülöttünk az idő, és erősségeinket használjuk? Írjunk helyzeteket! Ez a gyakorlat a flowra/elmélyülésre hívja fel a figyelmet, és arra, hogy tudatosan felfedezzük, hogy milyen területeken, milyen helyzetben, milyen feladatok kapcsán éljük át a flow-t, ez milyen hatással van a teljesítményünkre.

  • Blessings journal, azaz jó-dolog napló. szedjünk össze minden este 3 kisebb-nagyobb dolgot, ami aznap történt velünk, és azt, hogy miért éreztük ezeket jónak (az indoklás része is fontos!). Ez a gyakorlat a pozitív érzelmek felismerését, tudatosabb megélését facilitálja. Ráirányítja a figyelmünket a sok esetben észrevétlenül maradó jó dolgokra, nem tekinti természetesnek azokat. 
  • Írjunk haragunkról, keserűségeinkről. Arról, hogy ezek miként nehezítik a napjainkat, minként tartják fenn negatív érzelmeinket. A pozitív érzelmek mellett nem szabad a negatív érzelmeket sem figyelmen kívül hagyni, ugyanis mind a bennünk zajló,  mind pedig a közösségeinken belüli folyamatokra komoly hatással bírnak. Fontos azonosítani őket, és nem csak „tünetileg kezelni”, hanem magtalálni a pontos okokat amik miatt kialakultak. 
  • Köszönőlevél írása egy olyan embernek, akinek élőben még nem mondtunk köszönetet, de valójában hálásak vagyunk annak az embernek valamiért. A terápia szerint ezt át is kellene adnunk a címzettnek, miközben megfigyeljük a saját és a másik fél érzelmeit az átadás során. Magánéletben és a szervezeti életben is sokszor kimondatlan tud maradni a köszönet, a hála. Ez egyrészt problémát is jelenthet, mivel az a fél, amelyik sok támogatást nyújt a másiknak, úgy érezheti, hogy ez a támogatás észrevétlen marad, ez hosszú távon pedig motivációvesztéshez vezethet, ami pedig az együttműködést csökkentheti. Másrészt pedig a köszönet mondása és fogadása is pozitív érzelmeket vált ki mind a „küldőben” mind pedig a fogadóban. Ezen pozitív érzelmek pedig növelik a kapcsolat erősségét, nagyobb bizalmi alapot adnak, illetve fenntartják a segítőkészséget, mivel a cselekedetekre pozitív visszajelzés érkezik, ami pedig motiváció fenntartó és serkentő hatású. Ez is alapvetően a PERMA modell érzelmi összetevőjén, illetve pozitív kapcsolatok összetevőjén alapul, ugyanis a gyakorlat során megjelenő pozitív érzelmek azok, amikre lehet építkezni. 
  • Megelégedettség terv készítése. Hogyan tudnánk jobban értékelni az adott helyzetet, ahelyett, hogy mindig a maximumot üldözzük? Megelégedő emberek, akik képesek kijelenteni, hogy a jelenlegi helyzet éppen pont jó, nagyobb jól-lét szintben élnek, mint azok, akik mindig a maximumra törekednek. Nem azokra kell gondolni, akik bent ragadnak egy nem előnyös élethelyzetben, hanem azokra, akik az adott élethelyzetben amiben vannak, meg tudnak olykor állni, és értékelni azt, ami pozitív. Ez a PERMA modell teljesítmény dimenziójához kapcsolható. Mi lehet az a teljesítmény, amivel elégedettek lennénk rövid illetve hosszú távon? 
  • Optimizmus, kontrollhely gyakorlat. Képzeljük el, és írjuk is le, hogy az elmúlt időszakban milyen ajtók záródtak be előttünk, és ezzel milyen ajtók nyíltak ki. Adott siker vagy kudarc kapcsán a felelősséget kinek tulajdonítjuk. Egyéni szinten ugyanis a feladathoz való hozzáállást, a motivációt, és a teljesítményt is képes befolyásolni az, hogy hogyan kezeljük a sikeres és a kudarcos helyzeteket.

A szemléletváltás életünk minden területét érinti. Teljesen más perspektívából leszünk képesek szemlélni a világot. Olyan szituációkban, amelyek eddig csak történtek velünk, ezek után képesek leszünk meglátni a lehetőséget, sőt, meg is ragadjuk azt, hogy életünk kiteljesedjen, boldogságszintünk pedig tartósan magas tudjon maradni.

Itt olvashatsz többet a témáról:

  • Seligman M. (2011). Flourish.
  • Pasche M. (2020). The PERMA Model: Your Scientific Theory of Happiness. positivepsychology.com

Mennyire volt hasznos számodra ez a cikk?

Értékelések átlaga: 4.3 / 5. Értékelések száma: 7

Még nem értékelték! Légy te az első!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.