Agilitás, Scrum. Mit is jelentenek valójában?

Az IT iparág az egyik legdinamikusabban fejlődő terület napjainkban. A vállalatok csak úgy képesek növekedni, és hasznot termelni, ha hatékonyan, gyorsan tudnak megoldásokat, termékeket szállítani az ügyfeleknek. Az Agilis gondolkodásmód, és a Scrum módszertan segítséget, és keretet ad ahhoz, hogy képesek legyünk alkalmazkodni, és sikereket elérni ebben a gyakran változó, lüktető környezetben.

Az agilitás

A projektmenedzsment irányzatoknak rendszerint három alappillére van: költség, idő, tartalom (scope). A korábbi irányzatokra az volt a jellemző, hogy a tartalom állandó volt, ehhez alkalmazkodott projekt során a költségvetés és a határidő. Azonban ahogy változik, és egyre gyorsul a piac, növekszik a verseny, nincsen arra idő, hogy előre nem belátható ideig tartson a projekt, végtelen költségvetéssel. Továbbá olyan dinamikus a technológiai fejlődés, hogy ezzel a gondolkodásmóddal már akkor lemaradna a vállalat, amikor piacra dobja a termékét. Amilyen célokat képesek vagyunk most meghatározni mind funkcionalitás, mind pedig technológiai oldalról, azok 2-3 év múlva könnyen lehet, hogy teljesen elavulttá válnak. Ha nem vagyunk képesek rugalmasan kezelni a projekt tartalmát, máris versenyhátrányban találjuk magunkat. Az agilis gondolkodásmód megoldást jelent ezekre a problémákra. Esetében ugyanis a határidő és a költségvetés, ami állandó, a tartalom pedig képes a piaci trendekhez alkalmazkodva változni.

Az agilitás elsősorban egy gondolkodásmód, értékeket és alapelveket foglal magában. Ezeket az agilis kiáltványban fogalmazták meg, és habár, egyszerűnek tűnnek, gyakorlati alkalmazásuk egyáltalán nem triviális. Ehhez biztosít egy módszertani keretrendszert a scrum módszertan. Ez az IT-ban leggyakrabban használt agilis keretrendszer. 

Scrum értékek

Öt alapvető érték jelenik meg a Scrum keretrendszerében. Elköteleződés, bátorság, fókusz, nyitottság és tisztelet. Az elköteleződés biztosítja a csapattagok pozitív, motivált hozzáállását a csapat céljához. A bátorság segít abban, hogy a csapat túljusson a problémákon, és jó munkát végezzen. A fókuszáltság garantálja, hogy az idői kereteket tartani tudja, és minőségi terméket képes szállítani a csapat. A nyitottság biztosítja a csapatban azt, hogy mindenki véleménye fontos, és megfontolandó. A tisztelet pedig a közös munka alapja, a csapattagok tiszteletben tartják a másik képességeit, véleményét és a személyét. Ezen értékek betartása növeli a hatékonyságot, illetve olyan közeget biztosít, amelyben helye van minden csapattag egyéniségének.

Scrum szerepek

A scrum módszertana az érett, önszerveződő, kis csapatokra épít. Egy csapat 3-9 fő, a csapattagok között pedig megoszlik a felelősség, a munka tervezése, levezénylése, és nyomonkövetése is. A csapat mellett két fontos szereplő jelenik meg: a Product Owner (PO, azaz “termékgazda”), és a Scrum Master (SM, scrum csapat vezető). A PO az, aki képviseli a megrendelő igényeit, elvárásait. Ő az, aki az információt hozza az ügyfél oldaláról, priorizálja, dokumentálja a feladatokat, maximalizálja a megrendelő számára valós értékkel bíró funkciókat. A SM feladata ezzel szemben a csapat teljeskörű támogatása. Segíti a csapatot az együttműködésben, a hatékony munkában, facilitálja a scrum eseményeket, mentorál, illetve védi a csapatot a káros külső hatásoktól. Ezek mellett ő az, aki betartatja a csapattal a kereteket, támogatja a csapat és a PO együttműködését.

Scrum események

A scrum módszertan működésének alapjai a sprintek. A sprintek 2-4 hetes egységek, ezek adják a termékfejlesztés ütemét. Vannak meghatározott események, amelyek kereteket, struktúrát biztosítanak a sprintek működéséhez:

Sprint tervezés / Sprint planning

A sprint során elvégzendő munka megtervezése zajlik a sprint tervezés során. Jelen van a PO, a SM és a fejlesztő csapat. 2 hetes sprintek esetében 4 órában maximalizálja a módszertan az erre használható időt. Az időkeretek, illetve a megbeszélés során a csapat fókuszban tartása a SM felelőssége. Két fő részre osztható a sprint tervezés: “Mit kell megcsinálni a sprint során?” és “Az előbb megbeszélt munkát hogyan kell megcsinálni?”.  Az első – “mit kell megcsinálni?” – részben óriási szerepet kap a PO. Ő az ugyanis, aki a különböző érdekelt felektől (stakeholderek – vezetőség, ügyfél, szervezeten belüli más területek) behozza az információt arról, hogy mi az elvárás. Az összesített elvárásokat a termék feladatlistájára (product backlog) veszi fel. A csapat illetve a PO ezután közösen meghatározza, hogy a termék feladatlistájáról mely elemek kerüljenek át adott sprint feladatlistájába (sprint backlog). A döntéshez figyelembe veszik a feladatok komplexitását, a csapat korábbi teljesítményeit illetve a várható hiányzásokat, külső befolyásoló tényezőket. Fontos, hogy olyan feladatlista szülessen, amelyért a csapat felelősséget tud vállalni. A tervezés második fele – “hogyan kell megcsinálni?” – a csapat feladata. Először meg kell határozni egy magasszintű tervet, amivel minden csapattag azonosulni tud, és ami egy közös megértés lesz a sprint végén a “kész” jelentésével kapcsolatban. Ezt követően a feladatlistát konkrét, maximum 1-2 nap alatt elvégezhető feladatokra bontja a csapat. Ha ezek a lépések megvalósultak, akkor indulhat a fejlesztés.

Napi megbeszélés / Daily standup

Minden nap reggelente ugyanabban az időpontban egy maximum 15 perces megbeszélésre kerül sor. Legtöbb esetben ezt a SM facilitálja, de érettebb agilis csapatok esetében nincs is szükség facilitátorra. A megbeszélés során a csapat minden tagja elmondja: mivel haladt az előző napon, mit tervez az adott napra, illetve tapasztalt-e bármit, ami hátráltathatja a csapatot a közösen kitűzött sprint céltól. Ha ezek a megbeszélések jól működnek, az szignifikánsan növeli a scrum módszertan hatékonyságát.

Sprint áttekintés / Sprint review

A sprint áttekintésén jelen van a fejlesztő csapat, a PO, a SM és az összes érdekelt fél (stakeholder) is, 2 hetes sprint esetében maximum 2 óra az időtartama. A fő célja az eseménynek az, hogy a csapat bemutassa mit sikerült adott sprint alatt megvalósítani a termékből: a meglévő funkciók demója. Ezen felül közösen átbeszélik az aktuális üzleti tervet, és azt, hogy a termék milyen irányban fejlődik tovább. Célja a megbeszélésnek továbbá a termék feladatlistájának frissítése is.

Sprint visszatekintés / Sprint Retrospective

A sprint végén a fejlesztő csapat, a PO és a SM maximum 2-3 órában átbeszélik a sprint csapatra és a csapat munkájára vonatkozó tanulságait. Három fő kérdés mentén beszéli végig a csapat (minden tagja) az előző sprintet. Az első: hogyan zajlott az előző sprint a csapat együttműködése, a folyamatok, a kapcsolatok terén. A második: mi volt a sprint során ami jól ment, és mi az ami fejlesztendő. A harmadik: tervet készíteni arról, hogy milyen folyamatokkal, eszközökkel tudna még hatékonyabban működni a csapat.

A Scrum módszertan előnyei

Lehetőséget, és keretet ad arra, hogy a csapatok saját igényeiknek megfelelően dolgozhassanak. Az, ha egy csapat saját folyamatokat alakít ki, közösen viseli a felelősséget motiválja a csapattagokat és hatékonyabbá teszi a munkát. Megtalálhatja a munkában mindenki saját magát, és azt az érzést kelti, hogy ez tényleg a MI termékünk, amiért megérte dolgoznunk.

Itt olvashatsz bővebben a témáról:

  • K. Schwaber, J. Sutherland (2017) – The Scrum Guide 

Mennyire volt hasznos számodra ez a cikk?

Értékelések átlaga: 4.8 / 5. Értékelések száma: 5

Még nem értékelték! Légy te az első!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.