A te időd a te felelősséged – időgazdálkodás 2 percben

Ahhoz képest, hogy mindenkinek 24 órából áll egy nap, vannak, akik kiegyensúlyozottan szervezetten végzik feladataikat, ők döntik el mire szánnak időt és vannak, akik csak rohannak a teendőik után, próbálják utolérni magukat, de valahogy kifolyik a kezük közül az idő. Csak azon múlna, hogy valaki ilyen, valaki meg olyan? Könnyű ezt gondolni, a nehezebb, ha be kell valljuk magunknak mekkora felelősségünk van nekünk abban mire és mennyi idő szánunk.

Akik jól gazdálkodnak az idejükkel tudatában vannak annak, hogy mennyi idő alatt mit szeretnének elvégezni és tudatos döntésekkel osztják be az idejüket. Az idő menedzsment úgy is meghatározható, mint egy döntéshozatal. Döntünk, amikor beosztjuk az időnket és akkor is amikor a változó körülményekhez igazítjuk. A cél, hogy hatékonyan, rugalmasan használjuk az időt, úgy, hogy a céljaink elérését szolgálja. Ha esetleg nem megy olyan jól a tervezés és az időbeosztás a jó hír, hogy van néhány technika, amit alkalmazhatunk a siker érdekében.

  • Időrabló viselkedések elemzése: Az első és legfontosabb lépés ránézni a viselkedésünkre, hogy lássuk mire mennyi időt szánunk. Erre egy jó módszer az idő napló vezetése, amelyben például 2 héten keresztül feljegyezzük mivel mennyi időt foglalkoztunk. Ez alapján láthatjuk hol érdemes, hol szeretnénk változtatni.
  • Célok kitűzése és azok részcélokra bontása: mit meddig szeretnénk teljesíteni, adjunk magunknak határidőket, az sem árthat, ha magunknak korábbi határidőt szabunk meg
  • Napi teendők listája: az adott napon mit fogunk elvégezni
  • Priorizálás: A teendők súlyozása fontosság szerint, ami a legfontosabb azzal kezdjünk foglalkozni és így haladjunk tovább. Ehhez az is kell, hogy tisztában legyünk milyen elvek és értékek mentén élünk, vagyis mi a legfontosabb számunkra. Egy jó eszköz a priorizáláshoz az Eisenhower, amerikai elnök nevéhez köztető sürgős-fontos mátrix.
  Sürgős Nem sürgős
Fontos    
Nem fontos    

Ebbe a táblába beírva a feladataidat gyorsan eldöntheted, mit kell azonnal elintézned, mi maradhat a teendői lista alján és hogy a kettő között mi legyen a sorrend.

  • Megtanulni nemet mondani: Ha van nagyon fontos teendő a listánkon meg kell próbálnunk a kevésbé fontos viszont sürgető igényekre nemet mondani
  • A multitasking nem mindig a jó megoldás: ha egy feladatra koncentrálunk egyszerre, akkor hamarabb a végére érhetünk mintha két vagy több feladat között váltogatjuk a figyelmünket

Az időgazdálkodásra tekinthetünk egyfajta művészetként, a tervezés, szervezés, beosztás művészete. Bár nem mindenkinek ugyanolyan egyszerű ez a feladat, tudatosan fejleszthetjük ezt a készségünket. Mit nyerthetünk vele? A hatékony időgazdálkodással nagy lépést tehetünk a vágyott munka-magánélet egyensúly elérése felé, és kiegyensúlyozottabb, stresszmentesebb mindennapok elé nézhetünk.

Itt olvashatsz többet a témáról:

  • Aeon, B., & Aguinis, H. (2017). It’s about time: New perspectives and insights on time management.
  • Arnold, E., & Pulich, M. (2004). Improving productivity through more effective time management.
  • Chase, J. A. D., Topp, R., Smith, C. E., Cohen, M. Z., Fahrenwald, N., Zerwic, J. J., … & Conn, V. S. (2013). Time management strategies for research productivity.

Mennyire volt hasznos számodra ez a cikk?

Értékelések átlaga: 4.6 / 5. Értékelések száma: 8

Még nem értékelték! Légy te az első!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.